Stelągowski radzi.

Patelnie żeliwne – a wiec, idealna patelnia przeznaczona nie dla każdego chcącego

Masz dosyć nudy i monotonii wewnątrz własnej kuchenki? Jedzenie, które zwykle smażysz, przestaje Ci smakować? Wbrew pozorom nie jest to spowodowane twoimi umiejętnościami kulinarnymi, ale faktem, że odsmażasz na patelni, na której to może odsmażać każdziutki, przez co jedzenie za każdym razem jest takie samiutkie.

Blat regału

Autor: Graham Hill
Źródło: http://www.flickr.com
Czy chcesz to zmienić? Pragniesz poznać nowiutkie smaki osobistej kuchni? Zapraszamy do przeczytania naszego pisanego dzisiaj temaciku, który obejmuje patelnie z żeliwa…
Z pewnością poszukując idealnej patelni trafiłeś na tak nazywane: patelnie żeliwne, jednak najbardziej prawdopodobne że uznałeś, że bywają zbyt drogie, albo że – spoglądając na opinie na ich temacik – zbyt wymagające. Przyznajemy – nie odbiega to zbyt daleko od normy. Patelnie żeliwne są ponad wszystko przeznaczone dla osób, które posiadają pewne pojęcie o przyrządzaniu potraw – nie bywają nakierowane dla kompletnych laików w tej konkretnej dziedzinie, gdyż na wspomnianej patelni mogą wydarzyć się podpalenia, jeżeli się w dobry sposób nie będzie tej patelki pilnować – to zjawisko ukazuje się ponad wszystko na patelniach z żeliwa nie posiadających dodatkowych osłon. Kiedy jednakże ją posiadają, smażenie bywa zdecydowanie łatwiejsze. Owe patelnie mają parę zasadniczych zalet a także wad, nad którymi trzeba się zastanowić przed kupnem. Głównymi zaletami są fakt, iż żeliwo bywa „wieczne” i że im dłużej korzystamy z patelni stworzone z niej, tym wSPAnialej, gdyż im jest bardziej stara tym lepsza.

Poza tym bywa bardzo odporna i wspaniale rozprowadza ciepełko. Jeśli chodzi o temat wad to nie przydają się do mycia w zmywarce oraz są najczęściej bardzo drogie. Jest też ciężka, chociaż dla wielu jest to zaleta.